Hieronder een kleine greep van de musea in onze omgeving, en een kort overzicht van de geschiedins van dit stuk Portugal. Voel je vrij aanvullingen te melden!
Museo Municipal Faro
In het Museo Municipal in Faro (gevestigd in een 16e eeuws klooster) vind je een grote colletie archeologische vondsten uit de middeleeuwen, Romeinse tijd en de pre-historie.
Openingstijden:
Oktober- Mei:
dinsdag-vrijdag 10:00 – 18:00
zaterdag-zondag 10:30 – 17:00
Juni-September:
dinsdag-vrijdag 10:00 – 19:00 zaterdag-zondag 11:30 – 18:00
Adres:
Largo D. Afonso III, 14, 8000-167 Faro
Museu Municipal Tavira
Stadsmuseum met tentoonstellingen over de architectur van Tavira, er zijn regelmatig tentoonstellingen met beeldende- en schilderkunst en erfgoed. Het doel van het museum is het rijke erfgoed van Tavira te bewaken, tentoon te stellen en te promoten
Calçada da Galeria, Tavira
Openingstijden:
dinsdag-zaterdag van 9:15 tot 16.30 uur. (gesloten van 12:30 tm13:30 uur)
Centro Interpretativo do Arco do Villa
De boog Arco da Vila steunt op één van de middeleeuwse poorten van de stad en is in de 19e eeuw in opdracht van bisschop D. Francisco Gomes de Avelar gebouwd. De Arco da Vila werd in 1812 officieel in gebruik genomen.
De boog is aan de buitenkant versierd met een nis met het beeld van São Tomás de Aquino, dat van Italiaanse oorsprong is. Het is een goed voorbeeld van het Italiaanse neoclassicisme in het erfgoed van de Algarve.
Binnen zien we nog de Arabische poort. Deze was onderdeel van de vroegere islamitische muren en vormde de toegang tot de stad voor iedereen die van zee kwam. Het wordt beschouwd als een uniek exemplaar van de Arabische architectuur in Portugal.Â
Museu Municipal Olhão
Musea da Cidade de Olhao, gemeente museum Olhao
Dit museum is gevestigd in het maritieme paleis, een belangrijk architectonisch monument uit de 18eeeuw gebouwd ter ondersteuning van de mannen op zee.
Het stelt onder anderemaritiem erfgoed, argeologie, architectuur, vis conserven, decoratieve kunsten, en fotografie tentoon.
​
Praça da Restauração, Edifício do Compromisso Marítimo de Olhão
​
Openingstijden:
dinsdag tot zaterdag van 9:15 tot 16.30 uur. (gesloten van 12:30 tm13:30 uur)
Museu Regional do Algarve
In het Museu Regional do Algarve kun je typische spullen zien uit de streek. Er zijn traditionele kamers nagebouwd van de huizen en herbergen van vroeger.
De collectie bestaat uit spullen van de visserij, de landbouw, het ambachtelijke werk en de binnenlandse industrie. Maar ook meubels, huishoudelijke voorwerpen en kleding uit de streek, uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Rua do Pé da Cruz, n.º 4
8000-404 Faro
openingstijden:
dinsdag-vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur
zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur
Museu Paroquial Moncarapacho
Dit museum stelt voorwerpen tentoon gebruikt door de oude bezetters: Romeinen, Visigoten en Arabieren. Het herbergt tevens bijzondere religieuze beelden en bijvoorbeeld een 18eeeuwse Napolitaanse kerststal
​
Openingstijden: maandag tm vrijdag van 10 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur.
Museu Paroquial de Moncarapacho,
Rua de Santo Cristo
Moncarapacho 8700-095.
Geschiedenis van de (oost) Algarve
Voordat de Algarve de Algarve was zoals wij het kennen is er wel het een en ander gebeurd…
De Feniciërs (oorspronkelijk van het gebied wat nu Libanon is) kwamen ca. 3000 jaar geleden aan in de Algarve en vestigden er handelsposten, daarna volgende de Catharen, ze noemden zichzelf zuivere christelijken (300 v. Chr) ze werden vervolgens verjaagd door de Romeinen en vormden 27 v. Chr. Hispania Luisitana, een Romeinse, keizerlijke provincie. Vernoemd naar de belangrijkste stam: de Lusitani.
​
​
​
Roman Lusitania omvatte Portugal ten zuiden van de Douro, evenals de Spaanse Extremadura en delen van Castilië. Het werd aanvankelijk geregeerd vanuit Felicitas Lulia Olisippo (Lissabon), er werden diverse steden en nederzettingen gesticht o.a.: Beasuris Esuri (Castro Marim) gelegen aan de rivier Anas Flumen (Rio Guadiana) Ossonoba (Faro) Balsa (Luz de Tavira). Deze provincie bleef ca 500 jaar onderdeel van het Romeinse rijk.
Daarna heersten de Visigoten; rond 700 N.Chr. was dit rijk op zijn grootst en uiteindelijk hebben de Byzanthijnen (de Moren), met als hoofdstad Constantinopel) de provincie Spania overgenomen.
​
In deze tijd ontstonden veel plaatsnamen met de lettergreep “AL” zoals Albufeira, Aljezur eb Alcoutim. De Moren noemden deze regio Al-Garb Al-Andalus (het westen van Moslims-Iberie, Andalusie) wat later werd omgedoopt in Algarve.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Faro kreeg direct stadsrechten en in de 15e eeuw kwam ze snel tot ontwikkeling. Helaas werd Faro tijdens de Spaanse overheersing in 1596 geplunderd en in brand gestoken, na de wederopbouw verwoestten 2 aardbevingen Faro wederom volledig (1722 en 1755) maar dankzij bisschop Fransisco Gomez wordt nog eens met de wederopbouw gestart en in 1756 wordt Faro de hoofdstad van de Algarve.
In het noorden wordt Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, een grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan, de Algarve valt onder het district Faro
Traditioneel leefde Faro van de zoutwinning, visserij (sardines en tonijn) en de kurk- en marmer verwerking. Nu is het toerisme de hoofdactiviteit.
​
LEGENDE
​
Amandelbomen van de Algarve
Volgens een legende was een Moorse emir getrouwd met een Scandinavische prinses, ze kreeg echter heimwee naar de sneeuw uit het hoge noorden. Om zijn vrouw weer te doen lachen, liet de emir op zijn domein een reusachtige boomgaard van amandelbomen aanplanten. Op een ochtend in Januari zag de prinses tot haar verbazing en vreugde hoe het landschap was ondergesneeuwd met duizenden stralend witte amandelbloesem.
​
Milreu
Best bewaarde archeologische vindplaats (Faro – Estoi) 4de eeuw
Hier zie je onder andere een landhuis (villa rustica), gebouwd in de 2e eeuw na Christus door een rijke Romein, een grote gerieflijke woning met veel marmer, vergulde mozaïeken en een kundig watertoevoersysteem. Er zijn inmiddels 2 mausolea opgegraven en diverse borstbeelden van de romeinse koninklijke familie. Er wordt nog volop ontdekt maar prachtig zijn de inmiddels blootgelegde tempel, de woonvertrekken, boerderij met wijnpers en wijnkelder en de baden. De opslagruimten zijn groot en de landbouw goederen werden via Ossonaba (Faro) naar het Romeinse keizerrijk vervoerd.
​
Tuinen van Palacio de Estoi 16e eeuw
1 km van Milreu, de romantische uitstraling van dit complex doet denken aan een Italiaans palazzo. Een laan met palmen leidt naar met citrusbomen omzoomde tuinen die terrasgewijs oplopen tot aan de barokke gevel van een klein 18eeeuws paleis. De terrassen zijn versierd met waterpartijen, beelden en vazen van marmer en terra cotta, en tegeltableau met mythologische thema’s of fabelvoorstellingen en fragmenten van Romeinse mozaïeken uit Milreu.
​
​